12 czerwca 2018 r. w Warszawie odbędzie się konferencja pt. „Prawo konkurencji i zamówienia publiczne – dwie strony tego samego medalu”.

Wydarzenie będzie unikalną okazją do spojrzenia na tematykę zakłóceń konkurencji w postępowaniach przetargowych z perspektywy obu tych dziedzin prawa.

Zaproszeni goście opowiedzą m.in. o zakłóceniach konkurencji powodowanych przez zachowania zamawiających i wykonawców, o przypadkach nadużywania pozycji dominującej na rynku zamówień publicznych, a także o najnowszym orzecznictwie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej poświęconym instytucji self-cleaningu. W dyskusjach panelowych porozmawiamy o tym, jak radzić sobie z zachowaniami naruszającymi konkurencję w trakcie postępowań przetargowych oraz o sposobach na przeciwdziałanie nadużywaniu przewagi kontraktowej przez zamawiających.

Organizatorem spotkania jest Stowarzyszenie Prawa Zamówień Publicznych.

W spotkaniu wezmą udział przedstawiciele instytucji państwowych, eksperci i praktycy prawa zamówień publicznych oraz prawa konkurencji. Wśród prelegentów znajdą się specjaliści z Polski i goście zagraniczni, w tym m.in. dr Albert Sánchez Graells (Uniwersytet w Bristolu, Wielka Brytania), dr Deividas Soleveicik (partner w kancelarii Cobalt, Litwa), dr Anna Blume Huttenlauch i dr Roland Stein (partnerzy w kancelarii Blomstein, Niemcy) oraz Irma Urmonaitė (Dyrektor Departamentu Identyfikowania Porozumień Antykonkurencyjnych, Urząd Ochrony Konkurencji, Litwa). Zapewniamy tłumaczenie symultaniczne.

Spotkanie odbędzie się w Centrum Konferencyjnym DAGO Centrum (Rondo ONZ 1 w Warszawie), od godz. 9:00. Program wydarzenia dostępny jest pod tym linkiem.

Wstęp na konferencję jest nieodpłatny. Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc, udział w wydarzeniu jest możliwy po potwierdzeniu rejestracji przez organizatorów.
Zgłoszenia wysyłać można do dnia 6 czerwca na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

SPZP przedstawia wyniki badań dotyczących środków ochrony prawnej przysługujących wykonawcom w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Większość wykonawców to przedstawiciele sektora MŚP, ale ankiety zebrano również od dużych przedsiębiorstw. Ponad połowa respondentów wskazała, że wpis od odwołania do KIO jest odpowiedni, lecz ok. 40% uznaje go za zbyt wysoki. Jak się okazuje, ma to przełożenie na dalsze działania, ponieważ dla 40% badanych wysokość wpisu stanowi przeszkodę dla wniesienia odwołania. Problem ten jest jeszcze wyraźniejszy w przypadku zaskarżenia wyroku KIO do sądu – dla 66% badanych wykonawców wysokość wpisu uniemożliwiła (choć raz) skorzystanie z tego środka. Również 66% wykonawców uznaje, że wpis ten jest zbyt wysoki. 75% wykonawców w ogóle nie wniosła skargi na wyrok KIO. Aż 20% wykonawców uzyskała korzystny wyrok sądu, a mimo to nie uzyskała zamówienia, jednakże nikt nie podjął działań mających na celu uzyskanie odszkodowania od zamawiającego.

Wykonawcy przedstawili bardzo istotne problemy dotyczące aktualnego systemu odwoławczego, które w istotny sposób uniemożliwiają im dochodzenie swoich praw. W związku z toczącymi się pracami nad nowym prawem zamówień publicznych wynikają stąd kluczowe wnioski dla ustawodawcy. Badanie pokazuje, że dla większości badanych, szczególnie dla grupy MŚP, dostęp do środków odwoławczych jest utrudniony poprzez zbyt wysokie koszty. Aktualne pozostaje pytanie, czy sztywne pułapy są naprawdę konieczne?

Oprócz tego wykonawcy napotykają na problemy ze stosowaniem wyroków sądów przez zamawiających. Opracowanie wskazuje na kluczowe problemy wykonawców w obecnym stanie prawnym i prowokuje do dyskusji przed planowanymi zmianami prawnymi w zakresie dotyczącym środków ochrony prawnej.

Poniżej możecie Państwo pobrać plik zawierający szczegółową analizę wyników ankiety.

Ankieta wyniki 2018

Zachęcamy do zapoznania się i wypełnienia ankiety na temat kosztów związanych wnoszeniem odwołań do Krajowej Izby Odwoławczej (KIO) oraz skarg od wyroków KIO do sądów okręgowych w ramach toczących się postępowań o udzielenie zamówienia publicznego.

Liczymy, iż ankieta pozwoli na udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy aktualnie obowiązujące koszty wnoszenia wyżej wymienionych środków ochrony prawnej nie ograniczają ich dostępności. Chcielibyśmy również ustalić, jaka powinna być, zdaniem uczestników rynku, optymalna wysokość tych opłat.

Ankieta i przeprowadzona na jej podstawie analiza będzie kontynuacją szerszego projektu związanego z badaniem funkcjonującego systemu środków ochrony prawnej w zamówieniach publicznych. W ramach tego projektu Stowarzyszenie opracowało raport pt. „Funkcjonowanie środków ochrony prawnej w krajach UE. Kluczowe wnioski” (raport jest dostępny na naszej stronie internetowej w zakładce „Inicjatywy/Projekty”). Raport zawiera również wnioski dotyczące Polski.

Analiza w zakresie wysokości wpisów od odwołań do KIO i skarg od wyroków KIO do sądów okręgowych będzie stanowić uzupełnienie wniosków przedstawionych w raporcie i zostanie przekazana Ministerstwu Rozwoju oraz Urzędowi Zamówień Publicznych wraz z odpowiednimi wnioskami legislacyjnymi.

Projekt jest o tyle ważny i uzasadniony, iż aktualnie toczą się prace nad założeniami do nowej ustawy o zamówieniach publicznych. Liczymy na uwzględnienie, w ramach toczących się prac legislacyjnych, także postulatów dotyczących środków ochrony prawnej i wysokości opłat z nimi związanych, są to bowiem bardzo istotne elementy systemu zamówień publicznych.

Prosimy o wypełnienie ankiety do dnia 15 stycznia 2018 roku. Ankieta jest krótka, a jej wypełnienie zajmie Państwu zaledwie kilka minut.

Zapraszamy do zapoznania się z prezentacją na temat systemu odwoławczego w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej, którą dr Aleksandra Sołtysińska przedstawiła podczas debaty zorganizowanej przez SPZP w dniu 28 września 2017 r. w Warszawie. Debata dotyczyła funkcjonowania środków ochrony prawnej w zamówieniach publicznych.

Systemodwolawczy

Zapraszamy do zapoznania się przygotowanym przez naszych ekspertów raportem, dotyczącym funkcjonowania środków ochrony prawnej w krajach Unii Europejskiej.

W opracowaniu pojawiają się między innymi propozycje dotyczące wydłużenia terminów na złożenie skargi, obniżenia opłaty za wnoszenie środków ochrony prawnej oraz wprowadzenia obowiązku przekazania stronom i uczestnikom pism procesowych przed rozprawą.

Autorzy raportu (Anna Szymańska, dr Wojciech Hartung i dr Piotr Bogdanowicz) zalecają też ustanowienie jednego sądu do rozpatrywania odwołań od orzeczeń Krajowej Izby Odwoławczej.