12 czerwca 2018 r. w Warszawie odbędzie się konferencja pt. „Prawo konkurencji i zamówienia publiczne – dwie strony tego samego medalu”.

Wydarzenie będzie unikalną okazją do spojrzenia na tematykę zakłóceń konkurencji w postępowaniach przetargowych z perspektywy obu tych dziedzin prawa.

Zaproszeni goście opowiedzą m.in. o zakłóceniach konkurencji powodowanych przez zachowania zamawiających i wykonawców, o przypadkach nadużywania pozycji dominującej na rynku zamówień publicznych, a także o najnowszym orzecznictwie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej poświęconym instytucji self-cleaningu. W dyskusjach panelowych porozmawiamy o tym, jak radzić sobie z zachowaniami naruszającymi konkurencję w trakcie postępowań przetargowych oraz o sposobach na przeciwdziałanie nadużywaniu przewagi kontraktowej przez zamawiających.

Organizatorem spotkania jest Stowarzyszenie Prawa Zamówień Publicznych.

W spotkaniu wezmą udział przedstawiciele instytucji państwowych, eksperci i praktycy prawa zamówień publicznych oraz prawa konkurencji. Wśród prelegentów znajdą się specjaliści z Polski i goście zagraniczni, w tym m.in. dr Albert Sánchez Graells (Uniwersytet w Bristolu, Wielka Brytania), dr Deividas Soleveicik (partner w kancelarii Cobalt, Litwa), dr Anna Blume Huttenlauch i dr Roland Stein (partnerzy w kancelarii Blomstein, Niemcy) oraz Irma Urmonaitė (Dyrektor Departamentu Identyfikowania Porozumień Antykonkurencyjnych, Urząd Ochrony Konkurencji, Litwa). Zapewniamy tłumaczenie symultaniczne.

Spotkanie odbędzie się w Centrum Konferencyjnym DAGO Centrum (Rondo ONZ 1 w Warszawie), od godz. 9:00. Program wydarzenia dostępny jest pod tym linkiem.

Wstęp na konferencję jest nieodpłatny. Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc, udział w wydarzeniu jest możliwy po potwierdzeniu rejestracji przez organizatorów.
Zgłoszenia wysyłać można do dnia 6 czerwca na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..