Przedstawiciele Stowarzyszenia Prawa Zamówień Publicznych uczestniczyli w konferencji uzgodnieniowej, zorganizowanej przez Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii oraz Urząd Zamówień Publicznych. Konferencja dotyczyła projektu nowego Prawa zamówień publicznych, odbyła się w dniach 13-15 marca 2019 roku.

Przedmiotem trzydniowej, ożywionej dyskusji były m.in. wyłączenia przedmiotowe stosowania ustawy, przesłanki wykluczania wykonawców z postepowania o udzielenie zamówienia publicznego, umowy w sprawie zamówienia i środki ochrony prawnej oraz postępowanie koncyliacyjne.

Stowarzyszenie z satysfakcją przyjęło deklarację Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii oraz Urzędu Zamówień Publicznych o pozytywnym odbiorze postulowanych przez Stowarzyszenie zmian do projektu (stanowisko dostępne jest tutaj) w toku procesu legislacyjnego. Ustawa ma wejść w życie 1 stycznia 2020 r.