3 grudnia 2020 r. odbyło się ostatnie webinarium Stowarzyszenia Prawa Zamówień Publicznych z cyklu „SPZP o nowym PZP”, który poświęcony był najważniejszym i najbardziej kontrowersyjnym regulacjom prawnym zawartym w nowej ustawie PZP, która wejdzie w życie 1 stycznia 2021 r.

E-spotkanie pt. „Odszkodowania w zamówieniach publicznych po nowelizacji PZP – polski model” poprowadzili członkowie SPZP: Mirella Lechna-Marchewka, LL.M., dr Aleksandra Sołtysińska oraz Tomasz Zalewski.

Spotkanie rozpoczęła dr Aleksandra Sołtysińska, przybliżając uczestnikom webinarium temat roszczeń odszkodowawczych w prawie unijnym, i omawiając m.in. czy w prawie polskim doszło do właściwej implementacji przepisów oraz czy prawa wykonawców są zabezpieczone.

Następnie, mec. Mirella Lechna-Marchewka przedstawiła kwestię regulacji roszczeń odszkodowawczych na gruncie ustawy z 2004 roku oraz stanowisko UZP do czasu nowelizacji ustawy PZP.

W kolejnej części e-spotkania, mec. Tomasz Zalewski opowiedział uczestnikom w jakich okolicznościach oraz kiedy powstała nowatorska koncepcja wprowadzenia przepisów, które dawałaby wykonawcom możliwość uzyskania odszkodowania. Przedstawił również ciekawe rozwiązania, które są stosowane w innych krajach Unii Europejskiej – Danii i Finlandii.

Mec. Mirella Lecha-Marchewka omówiła następnie jak kwestia roszczenia odszkodowawczego została ujęta w nowej ustawie Prawo zamówień publicznych, która wejdzie w życie 1 stycznia 2021 roku.
A jak w praktyce wygląda dochodzenie odszkodowań przez wykonawców? Na zakończenie spotkania mec. Tomasz Zalewski omówił orzecznictwo polskich sądów, a dr Aleksandra Sołysińska zaprezentowała możliwości wykorzystania obowiązujących polskich przepisów w zgodzie z prawem europejskim.

Prelegenci również odpowiedzieli na pytania uczestników w ramach sesji Q&A.