W dzienniku Rzeczpospolita ukazał się artykuł pt. „Zamówienia publiczne: Czy można uzupełnić pełnomocnictwo”, którego współautorem jest Tomasz Zalewski, członek Komisji Rewizyjnej SPZP.
Artykuł omawia problematykę związaną z uzupełnianiem pełnomocnictwa w ramach zamówień publicznych. Od 2019 roku, Ustawa Prawo Zamówień Publicznych daje możliwość uzupełnienia braków w pełnomocnictwie podczas postępowania odwoławczego. Przepisy ustawy nie precyzują jednak, jakie braki w pełnomocnictwie można uzupełnić.

Praktyka orzecznictwa Krajowej Izby Odwoławczej pokazuje, że uzupełnienie braków pełnomocnictwa przy zgłoszeniu przystąpienia jest możliwe tylko w sytuacji, gdy prawidłowe pełnomocnictwo zostało omyłkowo niedołączone do przystąpienia. W przypadku, gdy pełnomocnictwo nie zostało dołączone do przystąpienia, uzupełnienie braków jest niemożliwe.

Autorzy artykułu poddają w wątpliwość taką interpretację przepisów, argumentując, że nie wynika ona bezpośrednio z ich treści.

Treść publikacji jest dostępna także w elektronicznej wersji dziennika.

10